10 Oktoober 2020 – kohtusime ZOOMIS laulu- ja mängujuht Kreete Viira Eestist.

Pärimuskultuuri spetsialist Kreete Viira tutvustab lastelaulude ja -mängude maailma juba sel sügisel, 10ndal oktoobril 2020. Seekord ZOOMI keskkonnas.

Meie pärimuses on rikkalikult imetoredaid lastelaule, mänge ja mängitusi, mis sobivad kõigis vanuses lastele. Londoni Eesti Kooli külaline Kreete Viira on lapsest saati nende sees üles kasvanud ja ka oma lapsed nendega üles kasvatanud. Kreete on aastaid vedanud beebifolgi ringe Tallinnas ja Tartus ning titelaulutubasid Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Meil on vedanud, et ta on nüüd valmis ka Londoni eesti lastega koos laulama ja mängima ning lastevanematele ning õpetjatele laulude laulmist ja mängude mängimist õpetama.

Rahvuslike laulude laulmisel ja mängude mängimisel on suur tervendav jõud. Kreete esitluse eesmärgiks sel sügisel on tutvustada Londoni eesti lastele, õpetajatele ja lastevanematele meie oma laule ja mänge.

 

Kreete teeb  lastele kaks laulu- ja mänguringi.

Esimene on väikestele kuni 3 aastastele lastele. Titelaulu- ja mänguring annab võimaluse koos beebide ja väikelastega teha tutvust lastelaulude- ja mängudega. See on koht, kus saab õppida vana-vanaemade kombel sõrmi ja varbaid lugema ning tehakse tutvust rahvapillidega. Hüpitus- ja näpumängud on lihtsad ja lapsi arendavad ning pakuvad koosolemise rõõmu kogu perele.

Teine laulu- ja mänguring on vanematele lastele (4 kuni 14 aastased lapsed). Koos laulame vanu laule, loeme liisusalme, mängime lihtsamaid laulumänge, püüame seimesi tantsusamme seada, kuulame ja katsume pille.

Mängud ja laulud sisaldavad endas sõnade ja liigutuste kaudu palju igapäevatoimetusi ja töid, mida ise, ilma kodumasinata teha. Seeläbi areneb ka fantaasia ja kujutlusvõime. Läbi mängu saab päris asju ja tegevusi läbi proovida.

Pärimuslikud mängud õpetavad lisaks igapäevatoimetustele ka muid eluks vajalikke oskusi: näiteks oma järjekorra ootamine, vahetamine, koostöö…. ehk sotsiaalseid oskusi.

Viimasena toimub täiskasvanutele suunatud rahvalaulude ja -mängude õppimise teemaline töötuba.

Kreete: “Olen tegelenud Eesti pärimuskultuuriga teisest eluaastast peale Pelgulinna folklooriklubi juures; aastast 2002 selle juhendajana. Laste folgiringid (ehk Beebifolk) sündis aastal 2008 koos mu esimese lapsega.

Minu käe all tegutsevad laste folgiringid Tallinnas Nõmme Kultuurikeskuses, Tartus Haldjaperes ja Viljandis Pärimusmuusika Aidas. Iga aastal juulikuu viimasel nädalal viin läbi titelaulu- ja mängutuba ning laste laulu- ja mängutuba Viljandi Pärimusmuusika Festivalil.

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli Eesti ja võrdleva rahvaluule eriala (MA), kultuurikorralduse eriala (MA) ning koolieelse lasteasutuse õpetaja eriala (BA). Kodus on kasvamas 3 last – 11-aastane tütar, 7 aastane poeg ja mais 2019 sündinud pisipoiss.”

 

 

Mesimumm