28 September 2019 – külla tuleb jutuvestja Piret Päär Eestist

April 28, 2018

Jutuvestja Piret Päär avab Londoni eestlastele uksi lugude jutustamise ja lugude maailma juba sel sügisel, 28ndal Septembril 2019.

On imeilusaid eesti lugusid, tulvil sügavat tarkust, mis kipuvad täiskasvanutel meelest minema, mida enam edasi ei räägita. Paljude audiovisuaalsete võimalustega killustatud Londoni lastel on raske tähelepanu koondada. Mitmed uuringud on näidanud, et kui lapsed ei kuule lugusid, ei kasva nad seesmiselt tugevateks, küpseteks isiksusteks, nende siseilmas valitseb kaos.

Jutuvestmisel on suur tervendav jõud, mis aitab kuulaja terviklikkuse taastamisele kaasa.

Pireti külaskäigu eesmärgiks sel sügisel on tutvustada lastele, õpetajatele ja lastevanematele meie oma pärimust ning näidata, et muinasjutumaailm on märksa võimsam kui ainult Punamütsike, hundid ja kitsetalled…

Piret Päär keskendub sellele, milline on lugude jutustamise tähendus tänapäeval. Milline on olnud jutuvestmise traditsioon ja kuidas on toimunud selle muutumine. 

Kui tuled, saad teada, mis on hea loo saladus.

Piret annab Londoni Eesti Majas lastele kaks rahvalugude vestmise etendust. Esimene esinemine on väikestele kuni 6 aastastele lastele. Teine esinemine on vanematele lastele (7 kuni 14 aastased lapsed).

Pealelõunal toimub täiskasvanutele suunatud jutuvestmist, Eesti kultuuri ja pärimust käsitlev töötuba (Jutukool).

Oodatud on kõik Londoni Eesti kogukonna liikmed, ka need, kes Eesti Koolis ei käi: palun registreerige huvi aadressil eestikool.london@gmail.com

Jutuvestja Piret Päär Jutuvestja Piret Päär töötab Rahvakultuuri Keskuses suulise pärandi peaspetsialistina.

Ta on Jutukooli ellukutsuja ja selle järjepideva tegevuse eestseisja. 25 aastat on Jutukool Piret Pääri eestvõtmisel korraldanud jutuvestmisega seotud sündmusi ja koolitusi nii täiskasvanutele kui ka lastele erinevates paikades üle Eesti. Eesmärgiks on olnud inspireerida inimesi lugusid märkama, kuulama ja jutustama. Koolitaja ja jutuvestjana on tal selleks palju erinevaid võimalusi.


Hindamatu on ka tema panus eesti rahvajuttude tutvustamisele. Maailmas, kus kaovad vanad uskumused, on oht kaduda ka rahvajuttudel. Pireti väga isiklik lähenemine neile lugudele, toob nad lähemale tänapäeva kuulajale ja tekitab poolehoidu ning usaldust meie oma pärimuse suhtes. 


Piret on ka omapärase lugude jutustamise festivali Jutupühad algataja ja eestvedaja. Festival on toonud Eestisse rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud jutuvestjaid üle maailma: Walesist, Soomest, Saksamaalt, Ungarist, Iisraelist, Põhjamaadest, Suurbritanniast, Hollandist, Itaaliast, Kanadast, Indiast ja mujalt. Festivali idee on olnud tutvustada erinevaid lähenemisvõimalusi lugude jutustamisele tänapäeval.

Ise ütleb ta nii:” Eks peab ju argipäevade sees olema aegajalt pühasid. Ometi tunnen, et Jutukooli argipäev on mõnikord pühesem veelgi….”

 

Mesimumm

Vanem postitus: